Criminelen gebruiken malware om de lading van containers in de Antwerpse haven te stelen, zo blijkt uit een e-mail die Security.nl in handen kreeg. De Zeehavenpolitie kreeg recentelijk te maken met containers die door middel van een valse vrachtbrief of eigendomsdocument waren opgehaald. Met de valse documenten wordt de container bij een malafide ontvanger afgeleverd, die de lading direct lost en steelt. Om de valse vrachtbrieven of eigendomsdocumenten te maken gebruiken de criminelen malware.
De malware zit verstopt in e-mails, die als bijlage een vrachtbrief en extra bestand hebben. Na het openen van de meegestuurde vrachtbrief wordt een foutmelding getoond met de mededeling dat een nieuwe versie van een Adobe programma gedownload moet worden. Deze zogenaamd nieuwe versie wordt ook in de e-mail bijgevoegd of aangeboden via een link.
De aangeboden versie bevat echter een virus. Als de ontvanger deze bijlage of link opent, wordt het virus op de computer geďnstalleerd. Het virus maakt iedere 30 seconden een printscreen van de besmette computer. Zodoende is de dader in staat om te zien wat de lading in een bepaalde containers is, aldus de Zeehavenpolitie.
"Door het virus wordt het ook mogelijk om namens uw bedrijf en/of medewerkers e-mails, met bijvoorbeeld een bill of lading, te verzenden naar andere bedrijven zonder dat u dit weet. Hierdoor stuurt uw bedrijf zonder dat u het weet een transporteur de opdracht om een container af te halen", zo waarschuwt de Zeehavenpolitie in de e-mail.
De transporteur weet op zijn beurt niet dat het om een valse opdracht of valse documenten gaat en haalt de container op. De container wordt direct na levering op het opgegeven afleveradres door de malafide ontvanger leeggehaald.
De Zeehavenpolitie adviseert bedrijven die een dergelijke e-mail ontvangen om direct contact met de verzender én de politie op te nemen.