Wetenschappers hebben ontdekt dat vinvissen een uniek zintuig hebben dat hen waarschijnlijk helpt bij het vangen van grote hoeveelheden plankton. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Nature.
Het orgaan is te vinden in de kin van vinvissen als de bultrug, de dwergvinvis en de blauwe vinvis. Het is een orgaan ter grootte van een grapefruit dat omgeven wordt door gelei-achtig materiaal. Het lichaamsdeel zit vol zenuwen.
Hoe het zintuig precies werkt, hebben de wetenschappers nog niet kunnen achterhalen. Ze denken dat het een rol speelt in de bijzondere voedingsmethoden van de vinvissen. De dieren slokken grote hoeveelheden water naar binnen en filteren dat op krill, een kleine garnaalachtige. Met een hap krijgen de dieren in enkele seconden 80 ton water binnen, wat zo'n 10 kilo krill oplevert.
Mogelijk gebruikt de vinvis het orgaan om te meten hoeveel plankton er in het water zit. Ook kan het een rol spelen bij het aansturen van de kaken en de keel, zodat er zo veel mogelijk prooi wordt gevangen.
De wetenschappers ontdekten het orgaan door twee aangespoelde vinvissen door een enorme CT-scanner te halen. Daarmee maakten ze een driedimensionale weergave van de binnenkant van de dieren.
Dat het nieuwe orgaan nu pas is ontdekt, verbaast de onderzoekers niet, omdat het verstopt zat in het vet van de walvis. Bovendien is er nog veel niet bekend over de dieren. "Dit bewijst hoe weinig we eigenlijk weten van deze roofdieren van de zee."