Steeds meer boerenbedrijven halen een deel van hun inkomsten uit nevenactiviteiten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek deze week. Vooral de kleinere bedrijven verdienen erbij.
Feestjes en partijen, paardenstalling, verkoop van kaas en andere streekproducten en zelfs kinderopvang; alles kan tegenwoordig op de boerderij. Niet zelden zorgen die nevenactiviteiten voor 40 of 50 procent van de totale omzet.
Het was altijd een grote wens van Petra Blom uit Hekendorp: op de boerderij iets leuks ondernemen naast het houden van melkkoeien. Twee jaar geleden besloot ze, samen met haar man, de varkens eruit te doen. Daarvoor in de plaats kwam een kinderopvang.
Dagelijks lopen er zo'n 27 kinderen rond op de boerderij tussen de koeien, geiten, eenden en kippen. "Ze vinden het geweldig. Het daagt ze uit en draagt bij aan hun ontwikkeling." Haar initiatief blijkt bovendien een schot in de roos. "Er is zelfs een wachtlijst. Dat had ik niet gedacht toen ik hiermee begon, dat het zo mooi zou worden."
Even verderop, in Haastrecht, zijn Willemijn en Niek de Boer ook druk met 'andere zaken', naast de 140 melkkoeien; de voormalige hooiberg is omgebouwd tot feest- en vergaderzaal, er is een kaaswinkel en een paardenopvang. "Zo'n 40 procent van onze verdiensten halen we uit de nevenactiviteiten", zegt Willemijn.
Er komen veel 'mensen uit de stad' kijken op de boerderij. Niek: "Er leven zo veel vooroordelen over het boerenbedrijf: dat het altijd stinkt op de boerderij, dat het een rommeltje is. En steevast vragen bezoekers ook: komen de koeien wel buiten, alsof dat automatisch beter is. Nou, daar kunnen we veel voorlichting over geven."
Volgens Willemijn 'moeten mensen zoveel in deze tijd'. "Hier kunnen ze een beetje tot rust komen".
Foto