Misschien heeft het te maken met het geluid van de golven, maar mensen zijn graag aan zee. En na zo'n bezoekje voelen ze zich beduidend beter: kalm, verfrist en positief.
Dat blijkt uit een onderzoek van de Britse natuurbehoudorganisatie Natural England, uitgevoerd door onderzoekers van de Universities of Exeter en Plymouth. In totaal namen 2750 mensen tussen de 8 en 80 jaar deel aan de studie.
In alle leeftijdscategorieën kregen de deelnemers positieve gevoelens van een bezoekje aan het strand, platteland of een park. "Maar de kust zorgde voor de meest positieve gevoelens. Daarbij voelden de zeebezoekers zich vaker kalm en verfrist", vertelt onderzoeker Mathew White op de jaarlijkse bijeenkomst van de British Psychological Society.
Volgens White zit het idee dat je je goed voelt aan het strand verankerd in onze hersenen. Daarnaast worden mensen vaak blootgesteld aan reclame voor de 'gezonde kust'. Toch denkt hij dat mensen wel degelijk gezonder kunnen worden van het strand. Positieve gevoelens lijken namelijk tegen ziekte te beschermen.