Een parlementslid van de ultraconservatieve Al-Nour partij in Egypte is door die partij geroyeerd omdat hij een neuscorrectie heeft ondergaan. De partij volgt een strikte uitleg van de islam, waarin cosmetische chirurgie taboe is omdat die het werk van Allah aantast.
Parlementslid Anwar al-Balkimy was zich van die bezwaren blijkbaar wel bewust, want hij loog tegen de politie dat hij vorige week gewond was geraakt bij een carjacking. Zijn belagers hadden hem ook omgerekend twaalfduizend euro afhandig gemaakt, beweerde hij.
Het geweld waarvan Al-Balkimy zogenaamd het slachtoffer was leidde tot scherpe verwijten aan de regering over de toenemende wetteloosheid en criminaliteit. De gewonde politicus kreeg een stroom bezoekers aan zijn ziekenhuisbed en foto's van zijn zwaar ingezwachtelde hoofd haalden de kranten. Totdat hij ontmaskerd werd.
Al-Nour betuigde in een verklaring spijt aan haar kiezers. De partij liet ook weten dat Al-Balkimy geroyeerd zou worden. Als Al-Balkimy geen aanspraak meer kan maken op onschendbaarheid als parlementslid, overweegt het openbaar ministerie hem te vervolgen wegens het doen van een valse aangifte.