De Hasseltse correctionele rechtbank zal op 26 maart vonnis vellen in een ongewone, maar intrieste zaak. Maandag stonden voor de drie rechters een vrouw van 25 uit Wellen en haar 54-jarige vader uit Diepenbeek terecht. De vrouw was in september 2006 bevallen van een onvoldragen kind. Ze heeft het lichaampje van het kind dat waarschijnlijk levenloos ter wereld kwam, enkele maanden lang bewaard in een beauty-case.
Haar vader kwam erachter dat zij een tijdlang zwanger was geweest en vroeg haar om uitleg. Zo kreeg hij de doodgeboren baby te zien. Hij wou het stoffelijk overschot begraven, maar zijn dochter verzette zich daartegen.
Zij kon immers geen afscheid nemen van de resten. Daarom heeft de vader zelf het kind gecremeerd. De vrouw heeft sindsdien de urne met de assen van haar doodgeboren kind steeds met zich meegedragen. Tot de zaak aan het licht kwam...
De Hasseltse procureur vorderde maandag een celstraf van achttien maanden voor de jonge vrouw. Voor de vader, die beticht wordt van inbreuken op de wetgeving op de burgerlijke stad en de lijkbezorging, eiste de aanklager een geldboete van 825 euro. De magistraat tilt er zwaar aan dat de vrouw in de periode van haar zwangerschap drugs zou hebben gebruikt en verzuimde een arts op te zoeken.
De vrouw, die geen advocaat had aangesproken om haar te verdedigen, vertelde de rechters dat ze de hele zaak 'in haar hoofd had weggecijferd'. Haar vader houdt vol dat hij gehandeld heeft in het belang van zijn dochter. Hij wilde niet dat ze in de gevangenis of in een instelling terecht zou komen.
Vonnis op 26 maart.