Na ruim twintig jaar boren hebben Russische wetenschappers en technici het oppervlak bereikt van een gigantisch zoetwatermeer dat al 20 miljoen jaar afgezonderd ligt onder de ijskap van de zuidpool.
Het meer bevat mogelijk levensvormen als van miljoenen jaren geleden en kan helpen in de speurtocht naar leven buiten onze planeet.
Het bereiken van 'Lake Vostok' is een grote wetenschappelijke prestatie waar de hele wetenschappelijke gemeenschap behoorlijk opgewonden raakt, iedereen hoopt een glimp op te mogen vangen van de microbiologische levensvormen die bestonden voor de laatste ijstijden.
Het kan ook waardevolle gegevens opleveren voor het onderzoek naar leven op de manen van Jupiter, Saturnus en Mars die ijskappen hebben waaronder de zelfde omstandigheden zouden kunnen heersen.
Valery Lukin, chef van de ploeg die de boring uitvoerde verklaarde woensdag dat het oppervlak van het meer zondag bereikt werd.
Er is geen andere plaats op aarde die de afgelopen 20 miljoen jaar in volstrekte afzondering geweest is, vertelde Lev Savatyugin, onderzoeker bij het 'Arctic and Antarctic Research Institute' (AARI), het is een kennismaking met het onbekende.
Savatyugin zegt verder te hopen dat er oorspronkelijk bacteriën gevonden zullen worden die meer duidelijk kunnen maken over het ontstaan van het leven. "We moeten weten wat we hier hebben voor we kunnen gaan kijken op andere met ijs bedekte manen zoals Jupiter's maan Europa."
Het project heeft lange tijd stil gelegen vanwege de vrees dat 60 ton smeermiddelen en antivries uit de boorschacht het water van het meer zouden verontreinigen en kon pas doorgaan toen men berekende dat de druk in het meer hoger zou zijn dan die in de boorschacht zodat water uit het meer de schacht vrijwel onmiddellijk zou afsluiten.
Lukin verklaarde dat er 1.5 kubieke meter kerosine en freon de tanks op het oppervlak instroomde, hetgeen bewijst dat het water uit het meer inderdaad de schacht instroomde en afsloot.
De wetenschappers zullen de genomen monsters volgende december voor nadere analyse verwijderen als het op de Zuidpool weer zomer is. Foto