BERLIJN - Een op de vijf jonge Duitsers weten niet dat Auschwitz een concentratie- en vernietigingskamp van de nazi's was. Dat blijkt uit een peiling van bureau Forsa in opdracht van tijdschrift Stern, die woensdag is bekendgemaakt.
Van de 1002 ondervraagden deze maand kent 21 procent van de jongeren onder de 30 jaar Auschwitz niet. Van de 30-plussers kende 95 procent de betekenis van de plaats wel.
Veel moeilijkheden waren er ook bij de vraag in welk land Auschwitz ligt. Hier moest bijna een op de drie ondervraagden (31 procent) het antwoord schuldig blijven. De anderen wisten dat het kamp lag in het huidige Polen. Van de ondervraagde Duitsers zei 43 procent dat ze nooit een herdenkingsplaats voor concentratiekampen had bezocht.
Zo'n vier op de tien Duitsers zeggen een streep te willen zetten onder het naziverleden. In 1994 was dat nog 53 procent.
Vrijdag wordt de Holocaust herdacht. De datum herinnert aan 27 januari 1945, toen het kamp werd bevrijd. Bij de Holocaust hebben de nazi's 5 à 6 miljoen Joden vermoord.