Een predikant die zijn kerkelijke werkzaamheden gratis verricht, is een bedreiging voor de beroepsgroep en een oneerlijke concurrent voor andere dominees.
Dat zegt directeur Sjaak Verwijs van de Bond van Nederlandse predikanten, de beroepsvereniging die onder meer de financiële belangen behartigt van dominees.
Verwijs reageert daarmee op een novum in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN): die kent vanaf zondag de eerste predikant die afziet van een traktement. Ruilof van Putten (44) gaat in deeltijd aan de slag in de Sionskerk in Zwolle. Een inkomen verwerft hij uit zijn andere deeltijdbaan: directeur van een bankfiliaal. "Voor het geld hoef ik het niet te doen", zegt Van Putten over zijn nieuwe nevencarričre. "Ik voel dit als mijn roeping."
De predikantenvakbond is niet blij met de gratis dominee. Verwijs: "Het risico bestaat dat kerkelijke gemeenten voortaan de voorkeur zullen geven aan een dominee die het werk voor niets of minder doet."
Verwijs ziet vooral een gevaar in de zogenoemde 'late roepingen', mannen en vrouwen die op latere leeftijd besluiten om dominee te worden maar daar financieel niet van afhankelijk zijn. Vooralsnog onderneemt de predikantenbond geen actie, aangezien bankdirecteur-dominee Van Putten uit Zwolle een uitzondering is.
Een voorganger die zijn diensten gratis aanbiedt handelt niet in strijd met de regels van de PKN. Verwijs: "Maar als dit vaker voorkomt, zullen we in actie komen. Dit is een uitholling van de inkomenspositie van de beroepsgroep. Een gemeente dient de predikant te onderhouden en te zorgen voor een goed inkomen en een behoorlijk huis."