Geld winnen met behulp van hondenpoep. Klinkt heel ingewikkeld, maar het is heel simpel. In een stad in Taiwan kreeg je namelijk tot voor kort bij elk zakje hondenpoep die je inleverde een lot uit de loterij. Daardoor bleven de straten heel schoon en maakte je als hondenbaas ook nog eens kans op een flinke som duiten.
Volgens de autoriteiten in New Taipei City leverden meer dan 4000 mensen zo'n 14.500 zakjes met poep in. De actie werd begin augustus opgezet en zou eigenlijk tot eind oktober duren. Maar de actie bleek zo succesvol, dat het werd verlengd.
En sommige inwoners bleken het winnende lot in handen te hebben. Zo won een 50-jarige vrouw een goudstaaf ter waarde van 2200 dollar. Ook waren er kleinere goudstaven te winnen die enkele honderden dollars waard zijn. Daar werden 85 mensen gelukkig mee gemaakt.
De bedoeling was niet alleen de straten schoon te houden. Hondenpoep is ook een gevaar voor de gezondheid, omdat het bacteriŽn bevat die ernstige maagklachten kunnen veroorzaken als je het inslikt. Ook ontstaat er dan een soort worminfectie die erg gevaarlijk is voor kinderen.
De succesvolle actie is gestopt, omdat de stad het zich naar eigen zeggen niet meer kon veroorloven om goud te blijven uitwisselen voor hondenpoep. Daarnaast hadden ze geen idee of alleen hondenbazen de zakjes inleverden, of ook andere burgers poep binnen brachten die gewoon geld wilden winnen. Wel hopen ze dat de inwoners nu de gewoonte hebben ontwikkeld om hondenpoep op te pakken en weg te gooien.