Het onderzoek van een aantal hoogleraren waaruit zou blijken dat mensen "hufterig worden als ze aan vlees denken", berustte op fraude. Eén van die hoogleraren is professor Diederik Stapel van de Tilburg University, die gisteren op non-actief is gezet omdat hij met gegevens had gesjoemeld.
De twee andere hoogleraren die aan het vleesonderzoek hebben meegewerkt spreken van "een afgang van mega-formaat". Volgens hoogleraar Roos Vonk van de Radboud Universiteit in Nijmegen gebruikte Stapel verzonnen data. Op haar website schrijft Vonk: "Niet alleen was het onderzoek niet waardevrij, de resultaten waren compleet fake!".
"Ik wil dan ook iedereen tegen wie ik soortgelijke dingen heb gezegd mijn welgemeende excuses aanbieden. Ik wil ook duidelijk maken dat er vermoedelijk helemaal geen onderzoeksresultaten bestaan over de effecten van denken aan vlees en dat we hierover dus geen enkele uitspraak kunnen doen."
Vonk: "We kunnen niet zeggen dat het denken aan vlees mensen hufterig of eenzaam maakt (zoals we zeiden), maar ook niet dat het omgekeerd is. We weten het niet. De vragen die we hierover hadden, moeten we alsnog onderzoeken en dat zullen we ook doen."
Van de conclusie van het onderzoek dat mensen hufterig worden als ze aan vlees denken, keken veel mensen op. Critici zeiden dat de onderzoekers de uitkomsten naar hun hand hadden gezet. Onderzoeker Vonk zei dat ze daar destijds boos over was, maar geeft nu toe dat de critici gelijk hadden.