In grotten bij de Duitse plaats Bad Grund zijn nog meer resten gevonden van mensen van de 'oudste familie' ter wereld. Archeologen vonden de overblijfselen van nog 20 leden uit de bronstijd. Onderzoeksleidster Ortrud Krause heeft dat dinsdag bekendgemaakt.
Tot dusver was uitgegaan van 40 oermensen die circa 3000 jaar geleden waren begraven in de grot. Het DNA van de groep is ontdekt in huidige afstammelingen in de regio: met 120 generaties hebben zij de langste stamboom ter wereld die bekend is. Feitelijk heeft iedereen die nu leeft een ononderbroken familielijn, helemaal tot aan de allereerste cel. Een oudste familie bestaat dus eigenlijk niet, maar de meeste voorouders zijn niet meer te achterhalen.
De nieuw ontdekte botten leiden waarschijnlijk tot een verdichting van de stamboom van de familie, zei Krause. Een belangrijke aanwijzing voor de ouderdom van de resten is de vondst van een depot van bronzen sieraden in de grot.
Bij de jongste opgravingen zijn ook keramiek, plantenresten en dierlijke botten ontdekt. Details worden medio september bekendgemaakt. De eerste vondst in de zogeheten Lichtenberggrot dateert van 1980. De grot was in de bronstijd kennelijk een heilige plaats.