Geert Verbeke, een aanhanger van bio-art en oprichter van zijn privémuseum Verbeke Foundation, laat een stukje kunsthuid inplanten dat kogelvrij is gemaakt. "Ik doe het in naam van de kunst", aldus Verbeke. Hij vergelijkt het minuscule stukje huid, dat op zijn arm zal komen, met een tatoeage.
Geert Verbeke zal de eerste mens ter wereld zijn die kogelvrije huid krijgt. De kogelvrije huid is een uitvinding van de Nederlandse artieste Jalila Essaïdi. Het Universitair Medisch Centrum van Leiden heeft meegewerkt aan de ontwikkeling ervan. En ook in de Verenigde Staten door onderzoekers van de Utah State University wordt dit kunstexperiment gevolgd.
"De chirurg zal in mijn huid kerven zodat hij mijn cellen kan oogsten", aldus Verbeke in een krant van de Corelio-groep. "Die huidcellen worden vervolgens versterkt met spinnenzijde, verhoudingsgewijs vijf keer sterker dan staal en kevlar. Daarna volgt de implantatie".
Schietproeven in het Nederlands Forensisch Instituut hebben aangetoond dat het stukje kunsthuid een kogel kan weerstaan. "Ik heb met niemand ruzie. Ik doe het voor de kunst. Maar het kan dit wel een medische doorbraak betekenen voor bijvoorbeeld brandwondenpatiënten. En wie weet, hebben we geen kogelwerende vesten meer nodig", aldus Verbeke.
De 57-jarige Oost-Vlaming zoekt nu een chirurg die bereid is de transplantatie uit te voeren. Geen enkele Belgische chirurg wil eraan beginnen, ze vrezen afstotingsverschijnselen.