Mormonen zijn slechts een paar klikken van u verwijderd. Zoek in de Engelse versie van Google op 'church', 'Old Testament' of 'vriend' en de website van de kerk behoort steevast tot de eerste resultaten.
Het is een promotie-offensief, bekent de kerkleiding. De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen beseft dat de zoekmachine voor velen één van de voornaamste informatiebronnen is.
En tja, Google-resultaten laten zich met technische trucs nu eenmaal manipuleren. Veel organisaties betalen flink voor zogeheten 'zoekmachine-optimalisatie'.
Mormonen hebben genoeg actuele aanleidingen voor het offensief. Op Broadway draait momenteel een satirische musical over de kerk, 'The Book of Mormon'. De productie vertelt op weinig flatterende wijze over het ontstaan van de bescheiden stroming. De makers van de televisieserie Southpark schreven het verhaal.
De realityserie 'Sister Wives' toont het dagelijks leven van een polygaam kerklid in Utah. Een Texaanse rechtbank veroordeelde de sekteleider Warren Jeffs vorige week tot levenslang. Jeffs leidde een extreme afsplitsing van de mormonenkerk. Hij heeft talloze vrouwen en misbruikte minderjarige meisjes onder religieuze voorwendselen.
'We nemen deel aan deze conversatie', legt staflid Stephen Allen uit aan de Washington Post. 'Stel dat de eerste tien Google-resultaten sites zijn van mensen die ons haten. Het zou dom zijn om daar niet strategisch mee om te gaan.'
Eerder deze maand richtte een onafhankelijk mormoons PR-orgaan zich dreigend tot journalisten. Volgens hen mag iedereen die de kerk 'verkeerd afschildert' op een confrontatie rekenen.
Ook presidentskandidaten Mitt Romney en Jon Huntsman zijn mormoon. De kerk zelf voelt overigens weinig voor politieke macht. De politici strijden op eigen titel, benadrukte het landelijk bestuur deze zomer.