Een buschauffeur die maandag in Den Haag een fietsster mishandelde, moet zich binnenkort melden bij de officier van justitie op een zogeheten TOM-zitting (Taakstraf Openbaar Ministerie). Dat meldde een woordvoerster van de politie dinsdag.
De 37-jarige chauffeur van vervoersbedrijf Veolia ging maandag door het lint nadat een 34-jarige Haagse kritiek had geuit op zijn rijstijl. Hij stapte uit, trok de fietsster aan haar haren en sloeg haar met het hoofd tegen de grond. Tijdens de TOM-zitting kan de officier een taakstraf aanbieden, een geldsom laten betalen en eventuele schade laten vergoeden. Als de verdachte akkoord gaat, wordt de zaak niet meer aan de rechter voorgelegd.
De fietsster had gezien dat de buschauffeur geen voorrang gaf aan een fietser en klopte op de zijkant van de bus om de man op zijn fout te wijzen. Dat kwam haar duur te staan. Andere chauffeurs hielpen de vrouw uit de handen van de busbestuurder. Hij werd kort na het incident aangehouden, bracht een nacht in de cel door en is dinsdagmiddag met een proces-verbaal weer op vrije voeten gesteld.
Veolia doet geen mededelingen over eventuele maatregelen tegen de werknemer. ,,We zullen sowieso eerst met hem moeten praten voor we iets besluiten'', aldus een woordvoerster. Het vervoersbedrijf wil het slachtoffer in elk geval een bloemetje aanbieden.
Volgens een zegsvrouw van de politie valt het met het letsel van de Haagse wel mee, maar had zij dinsdag nog ernstige hoofdpijn en zou ze naar een arts gaan. ,,Ze is erg geschrokken dat ze na het aanspreken op zijn rijgedrag met de woeste chauffeur op de grond eindigde.