Een Canadees stel claimt dat de luchtvaartmaatschappij "hun recht om te worden aangesproken in hun moedertaal niet heeft gerespecteerd".
Michel en Lynda Thibodeau hebben Air Canada aangeklaagd na te zijn aangesproken in het Engels in plaats van het Frans tijdens een vlucht vanaf Ottawa. Ondanks dat de heer Thibodeau vloeiend Engels spreekt, klaagde hij dat hij niet werd begroet in het Frans toen het paar incheckte voor de vlucht. Daarnaast heeft hij de werknemers van de luchtvaartmaatschappij aangemerkt als “kwaadaardige, onderdrukkende en verwerpelijke mensen” toen zijn vragen niet in het Frans werden beantwoord.
Vervolgens klaagde het duo over de Engelssprekende stewardess die hen aan boord van het vliegtuig een 7up bracht, in plaats van een sprite.
De heer Thibodeau had Air Canada aangeklaagd voor 350.000 pond wegens schending van de wet (Official Languages Act), die Air Canada moet volgen en dus diensten moet leveren in zowel het Engels als het Frans. Een Canadese federale rechtbank besloot echter dat de luchtvaartmaatschappij het paar 7.850 pond moet uitbetalen als schadevergoeding en excuses moet aanbieden. De uitspraak heeft vervolgens het debat over de taalkundige verdeling van Canada weer aangewakkerd. Officieel is het land tweetalig, maar de nationalisten in het Franstalige Quebec zien die verdeling graag anders (Frans).
De heer Thibodeau zei na de uitspraak vorige week: "Dit was een schending van mijn taalkundige rechten, en op een gegeven moment moet je opkomen voor je rechten of ze verliezen." Hij had in 2002 al een gelijkaardige klacht ingediend tegen het busbedrijf in Ottawa, nadat een chauffeur hem had begroet met 'hello' in plaats van 'bonjour'.
De Canadese grondwetexpert Michael Behiels zegt hierover: "Canada is officieel een tweetalig land en Air Canada is daarom gebonden aan de officiële talenwet. Wanneer het de wet niet respecteert zal dat de separatisten in Quebec verder provoceren, en we willen niet dat dat gebeurt."
Een woordvoerder van Air Canada zegt dat het bedrijf de uitspraak onderzoekt.