De wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse worden dit jaar opnieuw onderwerp van een grootschalig gezondheidsonderzoek. Op de eerste wandeldag zullen maar liefst 30.000 buikomvangmeters worden uitgedeeld.
Tegelijkertijd roept inspanningsfysioloog Maria Hopman van het UMC St Radboud in Nijmegen alle Nederlandse Vierdaagse lopers van 18 jaar en ouder op om een vragenlijst in te vullen over leefstijl, gezondheid en kwaliteit van leven.
Hopman wil met haar team de ongeveer 35.000 wandelaars vijftien jaar volgen om de effecten van bewegen op de gezondheid in kaart te brengen. Jaarlijks wordt een deel van de lopers uitgebreider onderzocht op risicofactoren. Dit jaar ligt de focus op de buikomvang van de lopers.
Slechts de helft van de Nederlandse bevolking beweegt voldoende. Een actieve leefstijl speelt bij preventie van ziekten een grote rol. Hopman: ’92% van de Vierdaagse wandelaars is het hele jaar door actief en heeft een actieve leefstijl. Ze vormen een unieke onderzoeksgroep om de relatie tussen bewegen en gezondheid beter in kaart te brengen.’
‘Door hen jarenlang te volgen willen we antwoord krijgen op vragen als: Hoeveel moet iemand bewegen om bepaalde chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en suikerziekte te voorkomen? Word je nog gezonder als je op latere leeftijd start met bewegen? Zijn ziektebeloop en -beleving anders als je veel beweegt met een chronische ziekte?’
Tijdens de laatste 4 edities van de wandelmars onderzochten Hopman en haar team 360 wandelaars op onder andere temperatuur en water- en zouthuishouding. Hieruit blijkt dat wandelaars op de eerste wandeldag de grootste verstoringen in de water- en zouthuishouding hebben, vaak met uitdroging tot gevolg.
Ook de fysieke belasting is dan het hoogst. Na de eerste dag herstelt het lichaam snel. Dit jaar wordt onderzocht hoe het komt dat het lichaam zo heftig reageert en zich daarna weer aanpast. Daarvoor wordt de lichaamstemperatuur, hartfrequentie en fysieke activiteit van 25 wandelaars 24 uur per dag gemeten.