Negen felgekleurde superhelden in brons. Toeristen en inwoners in Sofia wisten even niet of ze nou naar kunst keken of naar vandalisme. Maar ondertussen zijn de Russen woest.
Afgelopen weekend beschilderden kunstenaars een bronzen monument uit het Sovjet-tijdperk in de hoofdstad van Bulgarije. Het beeld bestaat uit negen soldaten van het Rode Leger en herdenkt hun opmars in het door nazi's bezette Bulgarije in de Tweede Wereldoorlog. De onbekende schilders maakten de beelden tot een verzameling superhelden waaronder Superman, Captain America en de Joker.
De Russen hebben woest gereageerd op de bekladding. De Russische ambassade in Sofia noemt het 'een daad van vandalisme die getuigt van uitzonderlijk cynisme'. De afgelopen dagen trok het beschilderde beeld veel extra bezoekers.
Inmiddels is het beeld met spoed schoongemaakt. Door de bekladding is de discussie over oude Sovjet-gedenktekens weer flink opgelaaid in Bulgarije. Groepen anti-communisten willen alle verwijzingen naar de Sovjet-unie verwijderen. De bekladding was vermoedelijk een aanklacht tegen de vele Sovjet-gedenktekens in Sofia.
Foto