Politie en justitie hebben maandag zes kopstukken van een criminele organisatie aangehouden, die via een gat in het internetsysteem voor de aan- en verkoop van opties 45 miljoen euro hadden verduisterd van ABN-Amro en de Rabobank.
Dat zegt het hoofd opsporing van de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland vanavond in Nieuwsuur. De banken en justitie hebben het overgrote deel van het geld inmiddels teruggehaald of er beslag op gelegd.
De criminele organisatie van dertig personen heeft volgens Oosterlaken gebruik gemaakt van een gat in het beleggingssyteem via internet bij de twee banken. Daardoor wordt de aankoop van opties via internet pas enige tijd later afgerekend. "De verdachten hebben misbruik gemaakt van het verschil in tijd tussen het plaatsen van de order en de daadwerkelijke afrekening", aldus Oosterlaken.
Voordat de bank kon afrekenen waren de opties al doorverkocht en was de opbrengst naar diverse buitenlandse bankrekeningen doorgesluisd. Er werden bankrekeningen gebruikt in ondermeer Hongarije, Luxemburg, België en Duitsland.
In december 2010 werden al dertien verdachten in deze zaak aangehouden. Toen leek het te gaan om een fraudebedrag van 5,6 miljoen euro, en leek alleen ABN Amro slachtoffer van de organisatie. Nu blijkt het bedrag te zijn opgelopen tot 45 miljoen euro en blijkt ook de Rabobank gedupeerd.
De zes aangehouden verdachten, vijf mannen en een vrouw, wonen in Bunschoten, Beneden Leeuwen, Utrecht, Amersfoort, Nijkerk en Altforst. De politie heeft ondermeer sportauto's, twee vrachtwagens, twee scooters en een buitenjacuzzi in beslag genomen. Ook werd voor een waarde van 900.000 euro beslag gelegd op meerdere huizen.
De banken hebben zelf een bedrag van 41 miljoen euro teruggehaald, en justitie heeft voor een aantal miljoen beslag gelegd. Ongeveer 1 miljoen euro is nog spoorloos. De banken benadrukken dat de 'bug' in het systeem vroegtijdig is gedicht, en dat klanten geen schade hebben ondervonden.