Westerse bedrijven hebben last van goedkope Chinese namaakproducten. Maar een Chinese maker van exclusieve Pekingeend heeft precies hetzelfde probleem. Quanjude, een populair restaurant- en voedselbedrijf dat exclusieve Pekingeend verkoopt in Beijing, staat garant voor kwaliteit. Een verpakte eend van Quanjude kost al gauw negentig yuan, iets minder dan tien euro. Maar toeristen die winkeltjes in Beijing afstruinen, kunnen met gemak een Pekingeend in Quanjude-verkpakking op de kop tikken voor 15 tot 59 yuan, ofwel 1,60 euro tot 6,30 euro.
Alleen: het zijn geen echt Quanjude-eenden, zo klaagt directeur Wang Kai tegenover persbureau Xinhua. Er blijken diverse malafide verkopers actief die de verpakking van Quanjude namaken, en daar vervolgens inferieure eenden - en zelfs stukken kip - in stoppen. "De kostprijs van een goede eend ligt op 40 yuan (4,3 euro, red). Inclusief distributie en dergelijke moet je op circa 90 yuan uitkomen als consumentenprijs", aldus directeur Wang van Quanjude. Quanjude bereidt al sinds 1864 Pekingeenden. Goede geroosterde eenden moeten een knapperig vel hebben en vol van smaak zijn.