Er zijn mogelijk problemen met het ademtestapparaat dat de politie gebruikt bij alcoholcontroles. Het apparaat zou in sommige gevallen een te hoge waarde aangeven.
Dat meldt het Algemeen Dagblad. De onjuiste testwaarden zouden het gevolg zijn van fouten in de software van het blaasapparaat. Het betreft het apparaat dat de politie op het bureau gebruikt voor het tweede deel van de blaastest. Het Nationaal Forensisch Instituut (NFI) is een onderzoek gestart.
De zaak kwam aan het rollen toen een Nederlandse vrouw bij een alcoholtest te horen kreeg dat ze een ‘bijna dodelijke hoeveelheid’ alcohol in haar bloed had. De 47-jarige vrouw ontkende echter dat ze te veel had gedronken en ook de politieagenten constateerden dat ze niet dronken oogde of naar alcohol stonk.
Tijdens de rechtszaak die volgde, waren er aanwijzingen dat de software van de blaasapparaten mogelijk fouten bevat. Het NFI gaat dit onderzoeken, maar het is nog onbekend hoelang dit gaat duren. Een woordvoerder van het OM zegt in het AD nog alle vertrouwen in de apparaten te hebben: “Ze zijn uitvoerig getest. Maar uiteraard volgen we dit nieuwe onderzoek.”