Twee Turkse psychiaters uit Rotterdam hebben vele gezonde patiënten geestesziek verklaard, zodat zij royale uitkeringen konden aanvragen. Onderzoek werd bemoeilijkt door het medisch beroepsgeheim.
Het Openbaar Ministerie in Rotterdam en de bovenregionale recherche hebben onderzoek gedaan naar de omvangrijke fraude met uitkeringen.
Keuringsartsen van het UWV vermoedden al langer dat er fraude werd gepleegd. De rechter verbood het de uitkeringsinstantie echter een patiënt, waarvan vermoed werd dat hij de ziekte simuleerde, opnieuw te onderzoeken. De behandelend psychiater vond dit onnodig.
Ook kon de uitkeringsinstantie eigen medische gegevens pas na een rechtszaak aan het OM overdragen, zegt UWV-woordvoerder Wessel Agterhof tegen elsevier.nl. 'Het medisch beroepsgeheim is krachtige wetgeving waar je niet zomaar omheen kunt.'
De psychiaters vroegen hun 'patiënten', vaak uit de Turkse gemeenschap, een paar duizend euro voor een verklaring van arbeidsongeschiktheid. Sommige vrouwelijke patiënten betaalden een van de psychiaters in natura.
De mensen kregen daarna een uitkering, een persoonlijk budget en in sommige gevallen zelfs een invalidenparkeerplaats. Van een gezin waren alle vier de personen 'ziek'. Mogelijk zijn tientallen miljoenen euro's met de fraude gemoeid.
De psychiaters en twee bemiddelaars zijn onlangs gearresteerd. Bij de bemiddelaars werden ook nog twee vuurwapens en 100.000 euro aan contant geld aangetroffen. Op huizen, sieraden en auto’s is beslag gelegd.