In wetenschapsmuseum NEMO in Amsterdam is donderdag SolaRoad officieel gepresenteerd. "SolaRoad is het eerste Nederlandse wegdek met geïntegreerde zonnecellen", meldt de provincie Noord-Holland vrijdag.
Deze innovatie maakt het mogelijk de weg te gebruiken en tegelijkertijd zonne-energie op te wekken. Het eerste prototype van deze innovatie op het gebied van duurzame energie en mobiliteit was tijdens deze bijeenkomst te zien.
In 2012 start het eerste pilotproject in de vorm van een fietspad met zonnecellen in Krommenie. Gedeputeerde Heller: "Dit project is uniek in de wereld. We hebben ruim 130.000 kilometer wegdek in Nederland, zowel fietspaden als autowegen, en het zou prachtig zijn als we dat konden gebruiken voor het opwekken van duurzame energie."
SolaRoad is door TNO ontwikkeld samen met de Provincie Noord-Holland en de bedrijven Ooms Avenhorn Groep en Imtech. Met deze innovatie willen alle partijen een bijdrage leveren aan duurzame energie uit infrastructuur en op termijn klimaatneutrale mobiliteit.
De provincie vindt het belangrijk om innovaties op het gebied van duurzame energie te stimuleren. In 2020 wil de provincie 20% duurzame energie opwekken. Heller: "Om dit doel te bereiken, zetten we in op bewezen technieken zoals wind- en zonne-energie en energie uit biomassa. Daarnaast stimuleren we innovatieve technieken, zoals SolaRoad."
Tijdens de bijeenkomst is door de vier partijen een samenwerkingsovereenkomst getekend op basis van de onderzoeksresultaten tot nu toe, de visie, en het perspectief dat SolaRoad biedt.
Na afloop van het officiële gedeelte werd met een demonstratie aangetoond dat het glasoppervlak van het prototype sterk genoeg was om de zonnecollectoren eronder te beschermen. Een bestelwagen reed er enkele keren overheen.