Een Indonesische moslimgeestelijke die nationaal de woede wekte door zijn huwelijk met een 12-jarig meisje, is woensdag tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld. Een hof in Semarang bevond de man, Pujiono Cahyo Widianto (46), schuldig aan seksueel misbruik van een minderjarige.
De geestelijke, tevens eigenaar van een kostschool en verschillende bedrijven, gaf in 2008 in de provincie West-Java een groot huwelijksfeest, dat door duizenden mensen werd bezocht. Hij zei destijds dat hij niets verkeerds in de zin had, omdat hij het huwelijk niet wilde consumeren voordat het meisje haar puberteit had bereikt.
Weinig mensen geloofden hem, zeker toen hij bekendmaakte dat hij van plan was nog twee andere meisjes, van 7 en 9, te huwen. Moslims kunnen in IndonesiŽ maximaal vier vrouwen hebben, maar die moeten wel ouder zijn dan 18.
Tegen de man werden klachten ingediend door de minister van religieuze aangelegenheden, kinderrechtengroepen en de Indonesische Ulema Raad -het hoogste islamitische lichaam in het land.
Kort na de bruiloft werd het minderjarige bruidje door de politie teruggebracht naar haar ouders.