Wie een klap op zijn hoofd krijgt, ziet soms sterretjes, terwijl licht pijn kan doen aan de ogen. De zintuigen zijn niet volledig gescheiden. Het duidelijkst is dat te zien bij mensen met synesthesie. Zij kunnen bijvoorbeeld toonhoogteverschillen zien of kleuren horen.
Dat is allemaal echter niets in vergelijking met wat een paar Amerikaanse muizen kunnen. Het is een groep biologen van de Harvard-universiteit namelijk gelukt om muizen te kweken die licht kunnen ruiken. De muizen zijn zo gemanipuleerd dat de cellen in hun neus die anders geuren ruiken, nu reageren op licht.
De wetenschappers onder leiding van Venkatesh Murthy wilden onderzoeken wat er precies gebeurt wanneer we ruiken. Omdat er echter zo oneindig veel verschillende stoffen zijn, elk met zijn eigen geur, was het onmogelijk om zulk onderzoek uit te voeren. Ze hebben muizen daarom zo gemanipuleerd dat zij lichtgevoelige eiwitten in hun neus aanmaken. Doordat er veel minder soorten licht zijn, is het nu gemakkelijker om na te gaan wat er precies in het zenuwstelsels gebeurt als de neus wordt geprikkeld.
Een verslag van het experiment met de muizen is recentelijk verschenen in het tijdschrift Nature Neuroscience.