Het nieuwe bedrijfsuitje voor mannelijke werknemers: Naakt over je gevoelens praten met andere mannen. Een Amerikaanse advocaat weigerde en raakte vervolgens zijn baan kwijt.
Het trainingsprogramma van het Amerikaanse ManKind Project wordt gehouden op 42 plaatsen ter wereld. Naast de tientallen Amerikaanse vestigingen kun je ook dichter bij huis een New Warrior Training Adventure beleven in Duitsland, Frankrijk en Engeland. Mannen keren als herboren terug van het kamp, al is dat niet altijd op een positieve manier, zo schrijft Bloomberg Businessweek dinsdag. Tijdens het kamp vormen de deelnemende mannen een 'integratiegroep', waarin ze elkaar beter leren kennen, jeugdtrauma’s delen en samen tijd in de sauna doorbrengen. Verder is er ook ruimte voor het onderwerp waar mannen niet graag over praten: hun seksualiteit. Zittend bij een houten fallus krijgt iedereen de ruimte om openhartig te vertellen over dit deel van hun persoonlijkheid. Dit doe je ook nog eens naakt, om schaamtegevoelens te overwinnen en de spirituele kant van je zelf te ontdekken.
Op de website van The Mankind Project spreken over hun mooie ervaringen tijdens het krijgerskamp. "Ik kreeg een gevoel van een gemeenschappelijke liefde en verbinding door terug te keren naar de inheemse manier van leven", schrijft deelnemer Mark Morey. Van deze omschrijvingen wordt niet iedereen direct enthousiast. Steven Egglestone, een Amerikaanse advocaat, weigerde naar het weekend te gaan. Kort daarna verloor hij zijn baan. Eggleston klaagde zijn werkgever aan over de vreemde reden van ontslag, schrijft Bloomberg Businessweek.
De advocaat uit Californië kreeg van zijn baas te horen dat hij mee kon naar een trainingsweekend van The ManKind Project. Na wat googelen besloot hij niet te gaan. De verhalen over naakt praten met andere mannen rond een houten fallus spraken hem niet aan. Verder las hij op internet dat een voormalig deelnemer na het krijgersweekend zelfmoord pleegde. Kort nadat hij de uitnodiging voor het 650 dollar kostende New Warrior Training Adventure had afgeslagen kon hij vertekken bij zijn werkgever, advocatenbureau Bisnar/Chase LLP.
Brian Chase, één van Egglestone’s bazen, zegt in Bloomberg Businessweek dat het bedrijf hem inderdaad verzocht heeft om aan het weekend deel te nemen, maar dat het geen voorwaarde was om zijn baan te behouden. "Verder zijn andere werknemers wel geweest en die vonden het een fantastische ervaring." The Mankind Project reageert luchtig op zijn website over de ophef rondom het naakte karakter van het kamp, door te zeggen dat deelnemers inderdaad af en toe hun kleren uittrekken. De aanklacht die Steven Egglestone deed bij het gerechtshof in Californië is niet gericht tegen The ManKind Project, maar tegen zijn werkgever die hij beschuldigt van seksuele intimidatie.
Janet Halley, professor in rechten aan Harvard, laat in het artikel weten dat Egglestone waarschijnlijk een goede kans maakt met zijn aanklacht.