Nederlandse hondenbezitters zijn meer gesteld op hun hond dan op hun partner. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van National Geographic Channel.
De relatie met de viervoeter krijgt gemiddeld een 8,5 tegenover een 7,8 voor de relatie met de partner. Aan het representatieve onderzoek deden 534 volwassenen mee die minstens één hond bezitten.
Mannen en vrouwen geven de relatie met hun hond gemiddeld hetzelfde cijfer. Vrouwen geven de relatie met hun partner echter eerder een onvoldoende dan mannen. Dit komt in sommige gevallen door gebrek aan privacy in de slaapkamer.
Drie procent van de ondervraagden heeft minder seks, omdat de hond ook in de slaapkamer slaapt. Bij 29 procent van de deelnemers slaapt de hond in het bed van zijn baasje.
Het bezit van een hond heeft voordelen op sociaal gebied. Een kwart van de ondervraagden zegt dankzij hun hond weleens een bijzonder iemand te hebben ontmoet en geeft aan dat de hond vaak de aanleiding is om een gesprek met buurtbewoners te beginnen.
Bijna de helft beschouwt het huisdier als een volwaardige gesprekspartner. Vrouwen vinden dit overigens vaker dan mannen. Ruim een op de vijf ondervraagden geeft aan dat de hond van alles begrijpt.
Meer dan de helft van de respondenten brengt minimaal drie uur per dag met hun hond door. De meeste tijd wordt besteed aan het uitlaten.
Het dier heeft voor zes op de tien hondenbezitters geleid tot een andere levensstijl. Een op de vijf ondervraagden gaat minder op vaak op vakantie of stappen en vier op de vijf krijgen meer lichaamsbeweging.