De Nederlandse Voornamenbank opende donderdag 3 juni zijn digitale deuren. Er blijken Nederlanders rond te lopen met economische begrippen als voornaam. Opmerkelijk: van de 'valutavoornamen' is Yen het populairst.
Nederlanders geven hun kinderen soms opmerkelijke voornamen. Er lopen zelfs Nederlanders rond met namen als Bank, Gulden en Winst.
Sinds donderdag 3 juni is het mogelijk om online uit te zoeken welke voornamen Nederlanders zowel hebben. Het Meertens Instituut opende donderdag de Nederlandse Voornamenbank, een verzameling van een half miljoen voornamen die sinds 1880 in Nederland voorkomen.
Bij namen waar er meer dan een handjevol van zijn, is ook te zien in welk jaar en in welke regio deze naam populair is of was. Meer obscure voornamen krijgen de melding dat deze wel bestaan, maar dat er minder dan vijf voorbeelden van bekend zijn.
Nederlanders verzinnen van alles, zelfs babynamen die verwijzen naar economische terminologie.
Zo kregen "minder dan vijf" mannen de voornaam Bank. Maar liefst 182 mannen kregen de voornaam Cent, al dateert de laatste registratie uit 1981. Een paar vrouwen ontvingen de voornaam Piek. Een handjevol jongetjes kreeg als volgnaam (niet de eerste maar een tweede, derde, vierde naam) Winst mee.
Nederlanders lijken, in naamgeving, belang te hechten aan welvaart. In totaal zijn 2188 mannen de trotste eigenaar van de voornaam Rijk. Daarentegen werd de naam Arm minder dan vijf keer uitgedeeld en dan ook alleen als volgnaam.
De naam Geld komt niet in de databank voor.
In het register komen wel verschillende 'valutanamen' voor. De populairste voornaam die dezelfde is als een munteenheid is Yen: 24 jongetjes kregen Yen als eerste naam en maar liefst 74 meisjes hadden Yen op hun geboortekaartje staan. Nog eens 280 keer kwam Yen voor als volgnaam.
Op twee staat Yuan, de naam van de Chinese munt. Of deze kinderen ook daadwerkelijk naar de munt vernoemd zijn, is niet bekend. 51 Vrouwen kregen Yuan als eerste naam, tegen 37 mannen.
Ook Dollar en Euro komen bij mannen voor, maar ieder minder dan vijf keer. Gulden is populairder en komt in deze schrijfwijze acht keer uit de Voornamenbank rollen. Geschreven als Gülden komt de voornaam bij meisjes zelfs 92 keer voor, daarbij gaat het waarschijnlijk vooral om kinderen met een Turkse achtergrond.
In Nederland blijkt nooit een Zloty of Shekel geboren te zijn.