Het is dan misschien een onnozel zicht, koeien met een roze tank op hun rug, maar het zou global warming moeten terugschroeven. Deze Argentijnse koeien zijn namelijk elk uitgerust met een 'schetenzak', die de chemische gassen van de runderen moet opslaan zodat ze niet vrijkomen in de atmosfeer.
Argentijnse wetenschappers onderzoeken de gassen in de plastic tanks. Zo'n tank vangt alle scheten van de koe op, dankzij een buisje dat naar de vier magen loopt. Het langzame spijsverteringssysteem van de herkauwers produceert immers methaangas, een volgens de onderzoekers te weinig onderzocht broeikaseffect. Koolstofdioxide krijgt veel meer publieke aandacht.
Maar liefst dertig procent van de uitlaatgassen van Argentinië zou afkomstig zijn van runderen, zo beweren de onderzoekers. Het land is goed voor zo'n 55 miljoen koeien en dus heel wat gas. De roze tanks moeten de hoeveelheid vrijgegeven methaangas via koeien beperken. Bovendien moeten ook andere eetgewoonten en een aangepaste levensstijl het aantal scheten van de koeien verminderen. Foto