Hoe vaak hoor je niet dat vrouwen het koud hebben? En hoor je niet net zo vaak dat ze zich aanstellen? Onderzoek wijst uit dat het misschien geen aanstellerij is. Vrouwen hebben sneller last van koude handen en voeten dan mannen. Bij vrouwen vloeit er immers minder bloed naar de uiteinden van het lichaam dan bij mannen. En dat is nog maar één van de redenen waarom vrouwen het altijd koud hebben. Zowel mannen als vrouwen hebben het moeilijk met koude temperaturen. Volgens professor menselijke fysiologie Mike Tipton van de universiteit van Portmouth komt dat doordat de mens ‘ontstaan’ is in de warme streken. Later heeft hij zich moeten aanpassen aan koudere temperaturen. Van nature hebben we dus liever warme temperaturen. Toch is het opvallend dat mannen minder problemen hebben met kou dan vrouwen. Tipton onderzocht het fenomeen en kwam tot de conclusie dat vrouwen het écht kouder hebben dan mannen. Vreemd genoeg komt dat deels doordat vrouwen efficiënter omgaan met de warmte die ze produceren. Omdat het vet bij vrouwen beter verdeeld is over het lichaam dan bij mannen, zijn vrouwen beter in staat om het bloed naar de belangrijkste organen te laten stromen. Handig zou je denken, maar daardoor stroomt er bij vrouwen ook minder bloed naar de handen en voeten. En zo krijgen vrouwen het koud.
Maar dat is niet de enige oorzaak; ook de hormonen spelen een rol. Tijdens de menstruatiecyclus verandert de temperatuur van vrouwen. In de fase na de eisprong kan dat al snel een verschil maken van 1 graad Celsius.
Overigens heeft ook onze slaap een invloed op onze temperatuur. ’s Nachts daalt onze lichaamstemperatuur, zowel van mannen als van vrouwen. Bij vrouwen gebeurt dat sneller en nadrukkelijker.