Met behulp van een vingerafdruk is er onlangs nieuw werk van de Italiaanse Renaissancekunstenaar Leonardo Da Vinci ontdekt.



Het gaat om een schilderij van een vrouw dat in 1998 opdook op een veiling van Christie's in New York. Het werk stond in de catalogus aangeduid als: 'Duitse school uit het begin van de 19e eeuw'. Het werd verkocht voor 19.000 dollar (12.840 euro).

Inmiddels zijn steeds meer deskundigen het erover eens: het is een echte Da Vinci met een waarde van meer dan 100 miljoen euro, meldt Times Online dinsdag 13 oktober.


Recent onderzoek met behulp van infraroodstraling naar de techniek van de schilder ondersteunt de conclusie. Maar de doorslag gaf de bestudering van een vingerafdruk op de linker bovenhoek van het schilderij.

Die afdruk komt namelijk overeen met een vingerafdruk die is aangetroffen op een schilderij van de meester in het Vaticaan. Aangezien het om vroeg werk van Da Vinci ging, toen hij nog geen assistenten had, is het aannemelijk dat de vingerafdruk van de meester zelf is.

Het zou overigens gaan om het topje van de middelvinger of de wijsvinger van Da Vinci.