Als vrouw van de topman van de Britse inlichtingendienst kan je maar beter twee keer nadenken voordat je je gegevens op Facebook zet.

Shelley Sawers, van wie manlief John in november topman van MI6 wordt, zette onder meer foto's van haar gezin en vrienden op de netwerksite Facebook. Daarnaast beschreef ze waar het gezin woont, waar het op vakantie gaat en wie zij en haar man kennen. Ze had het profiel niet afgeschermd, waardoor het in potentie voor zo'n 200 miljoen leden van Facebook te zien was. Vijandelijke mogendheden en terroristen zouden die informatie kunnen misbruiken. De autoriteiten hebben de persoonlijke informatie inmiddels van internet gehaald.

Medewerkers van MI6 worden bovendien geacht niemand - op wat naaste familie na - in te lichten over hun baan. Sawers nieuwe codenaam 'C' werd echter uitvoerig becommentarieerd op de Facebook-pagina van zijn vrouw. Zijn neefjes zouden hem zelfs 'Oom C' noemen.

Sawers werkt nu nog voor de VN-Veiligheidsraad in New York. Britse politici vragen zich publiekelijk af of Sawer wel geschikt is voor zijn nieuwe functie, nu blijkt dat hij zich niet gerealiseerd heeft welke risico's de onthullingen op internet met zich meebrachten.