De kosten van een rustig graf rijzen de pan uit in Rome als we ons moeten richten naar de vraagprijzen van Top-spots op de meer geliefde begraafplaatsen in Rome, die door de gemeente geveild worden.
Het duurste stekje op de beroemde begraafplaats Verano wordt ter veiling aangeboden voor het luttele bedrag van € 312.629 - toch ongeveer de prijs van een bescheiden appartement - en dat is vóór de belasting zijn rekening indient.
Net als bij echte onroerende goederen wordt de locatie in de catalogus beschreven als zijnde in klassieke stijl, van baksteen gemaakt met een leien dak met decoratieve elementen van witte Travertijnse rots en Carrera marmer, met een capaciteit voor 10 personen. De tomben, waarvan er één een capaciteit heeft van 28 kisten, kunnen bezichtigd worden via Google Earth en op de website www.amaroma.it.
Toekomstige 'bewoners' zullen de buren worden van zulke beroemdheden als acteur Marcello Mastroianni, schrijver Alberto Morovia of anderen uit de filmwereld als Roberto Rosselini en Luchino Visconti. Rome's burgemeester Gianni Alamanno hoopt met de veiling 2.5 miljoen euro vrij te krijgen met de verkoop van tombe's, wiens eigenaars niet langer bekend zijn, die leegstaan, of door achterstallig onderhoud dreigen in te storten en biedt daartoe een 'huur-contract' over 75 jaar aan.
De veiling zal 24 juli aflopen.