Gary McKinnon kan psychotisch en zelfs suïcidaal worden als zijn uitlevering aan de VS doorgaat, zo hebben zijn advocaten tegenover een Britse rechtbank betoogd. De rechter moet het uitleveringsverzoek van de hacker nogmaals beoordelen.

De advocaten van Gary McKinnon hebben de uitlevering van de 'Nasa-hacker' voorgelegd bij de Royal Courts of Justice in London, zo meldt ZDnet. De advocaten stellen dat McKinnon bij uitlevering aan de Verenigde Staten een verhoogd risico op een ernstige psychische terugslag loopt, met mogelijk een psychose als uitkomst. Ook zou de 42-jarige ex-systeembeheerder suïcidaal kunnen worden.

McKinnon lijdt aan het syndroom van Asperger en de advocaten betogen dat de minister van Binnenlandse Zaken daar, gezien de ernst van de aandoening, onvoldoende rekening mee heeft gehouden bij het goedkeuren van de uitlevering van de Brit.

McKinnon wordt door de Amerikanen beschuldigd van inbraak in systemen van de NASA en defensie. Volgens de VS zou McKinnon zeker 97 overheidscomputers zijn binnengedrongen. Ook zou de hacker een overheidsnetwerk van tweeduizend pc's hebben stilgelegd. De Brit, die naar eigen zeggen op zoek was naar informatie over ufo's, heeft toegegeven dat hij de systemen heeft gekraakt en dat hij logbestanden heeft gewist, maar hij ontkent daarbij schade te hebben veroorzaakt.

De Britse rechter heeft aangegeven dat de uitspraak in de zaak achter gesloten deuren wordt afgehandeld, waardoor het vonnis pas twee weken na de uitspraak openbaar wordt gemaakt. Hoewel de rechtbank de uitlevering van McKinnon kan goedkeuren, kan de rechter wel van de Amerikanen eisen dat de hacker een eventuele celstraf in een Britse gevangenis mag uitzitten. De rechter kan de uitlevering ook verbieden, maar McKinnon kan dan nog steeds in het Verenigd Koninkrijk worden vervolgd.