Steeds meer Chinese bruiden verdwijnen kort na de trouwplechtigheid, en nemen dan de bruidsschat mee. Oorzaak: het grote overschot aan mannen.
Dat schrijft de Wall Street Journal.

De zakenkrant beschrijft het trieste verhaal van Zhou Pin, een 27-jarige jongeman die in een dorp op het Chinese platteland woonde. Hij had jaren gespaard voor een bruidsschat en zijn familie had ook bijgelegd.

Zoals gebruikelijk was in China, trouwde hij met een Chinese vrouw die hij slechts een week eerder had ontmoet. De bruidsschat van meer dan 5000 dollar - voor Chinezen op het platteland een waar fortuin - ging direct naar de bruid.

Tien dagen later was zijn vrouw verdwenen. Ze had alles achter gelaten, behalve het geld. Dat had ze meegenomen.

Zhou Pin was niet de enige die het overkwam. In zijn dorp was hij de elfde man die 's avonds thuis kwam en merkte dat zijn vrouw ervandoor was.

Volgens de politie zijn de vrouwen allemaal lid van een criminele bende die het voorzien heeft op mannen die al hun spaargeld over hebben voor een bruid. De bende zou misbruik maken van het feit dat China met een enorm vrouwentekort kampt.

Dat is het gevolg van het één kind-beleid dat de Chinese overheid al dertig jaar hanteert. De overheid wil dat gezinnen maar één kind krijgen om de bevolkingsgroei af te remmen. Gezinnen willen dan liever een zoon; de gruwelverhalen over gedode meisjes doen al jaren de ronde.

Dit leidt ertoe dat steeds meer mannen op zoek zijn naar een vrouw. Uit onderzoek van de Columbia Universiteit blijkt dat jonge mannen en hun families op het platteland veel meer geld op de spaarrekening zetten in gebieden waar een hoger percentage mannen woont.

Dat duidt erop dat mannen proberen meer geld te sparen dan andere seksegenoten, in de hoop aantrekkelijker te zijn als bruidegom.

In het geval van Zhou Pin werd zijn bruid door ouders van buurjongens verzocht om vriendinnen langs te brengen, als mogelijke huwelijkspartners voor hun zoons. Dat deed ze en huwelijken volgden snel. Vervolgens verdwenen ook deze bruiden.

Zhou Pin berust erin. Hij kan zijn weggelopen bruid niet haten. Een andere echtgenote vinden zal echter moeilijk zijn.