Terwijl de donaties aan goede doelen zienderogen afnemen, nemen de leveranties van sperma en eicellen juist toe door de recessie. Dat meldt de Amerikaanse krant Boston Globe.

Vergeleken bij vorig jaar zijn de donaties van mannenzaad en vrouweneitjes tot wel 100 procent gestegen. Dat heeft alles te maken met de vergoedingen die er tegenover staan. "Door de economische situatie zoeken mensen naar alternatieve methoden om geld te verdienen. Er melden zich mensen aan die dat normaal gesproken nooit zouden doen," aldus een directeur van een donorwervingsinstelling in de krant.

Vrouwen kunnen in de VS tot 10.000 dollar krijgen voor hun eitje, dat vervolgens wordt gebruikt om stellen met vruchtbaarheidsproblemen blij te maken. Meer geld mag niet, omdat het officieel verboden is om de eicel te verkopen. Het bedrag is formeel een onkostenvergoeding, maar kan natuurlijk een leuk zakcentje opleveren. Mannen komen er bekaaider af trouwens. Zij krijgen maar maximaal 100 dollar voor hun ingeleverde kwakje.

De vraag naar sperma en eicellen neemt overigens juist weer af door de kredietcrisis. Het stichten van een gezin kost geld en veel stellen wachten daarom nog even met uitbreiding.