Twee Groningse agenten hebben donderdag een 30-jarige man aangehouden omdat hij een tatoeage in zijn nek had met de tekst 'ACAB'. Dat staat normaliter voor 'all cops are bastards'. In eerdere rechtszaken is bepaald dat deze tekst een strafbare vorm van belediging is.

De Groninger was donderdagavond om zijn legitimatie gevraagd op de Hoekstraat, waar geregeld drugs worden verhandeld. De man had zijn identiteitsbewijs bij zich, en van zijn mogelijke betrokkenheid bij drugshandel bleek ook niets. Maar toen de agenten de tatoeage in zijn nek zagen, hielden zij de Groninger aan voor belediging.

De man was naar eigen zeggen een ex-bajesklant en verklaarde dat hij de tatoeage had laten zetten toen hij in de gevangenis was beland. Of dat klopt, weet de politie niet. Later op het politiebureau verklaarde de verdachte overigens dat 'ACAB' wat hem betreft niet staat voor 'all cops are bastards', maar voor 'acht cola, acht bier'.

Dat 'ACAB' een strafbare vorm van belediging is, werd vorige maand bevestigd in een zaak bij het gerechtshof in Den Haag. Een man uit Goes werd in hoger beroep veroordeeld omdat hij in maart 2007 een bomberjack had gedragen met de tekst 'ACAB', wetende dat hij daarmee politieagenten beledigde. Het hof in Den Haag legde de man een voorwaardelijke boete van tweehonderd euro op. Een overweging om niet tot een onvoorwaardelijke boete te komen, was overigens dat de man inmiddels afstand had gedaan van zijn jas, iets wat bij een tatoeage iets lastiger zal zijn.

Een woordvoerder van de Groningse politie zegt vrijdag niet te weten van eerdere aanhoudingen voor een tatoeage met de tekst 'ACAB'. "Maar de manier van uiten is voor ons niet relevant. Of het nu op een muur wordt gekalkt, op een T-shirt staat of in een tatoeage, het is en blijft belediging van de politie."

Het is nu aan het Openbaar Ministerie om te bepalen wat er met de man gebeurt. Onduidelijk is wanneer de man de tatoeage heeft laten zetten. Mogelijk deed hij dat dus voordat duidelijk is geworden dat 'ACAB' als een juridisch strafbare vorm van belediging wordt beschouwd.