Passagiers van Ryanair moeten in de toekomst mogelijk betalen als ze tijdens de vliegreis van het toilet gebruik willen maken. De Ierse prijsvechter overweegt namelijk de invoering van een ‘plastaks’. Of het er daadwerkelijk van komt is nog de vraag, maar de budgetmaatschappij denk serieus over de mogelijkheid van een dergelijke toeslag na, verklaarde Ryanair-topman Michael O’Leary vrijdag (27 februari) tegenover de Britse omroep BBC.

Als reden voor de toeslag noemt O’Leary ‘het laag houden van de vliegtarieven’. Dat argument gebruikte Ryanair de afgelopen jaren bij de invoering van elke nieuwe toeslag. Zo introduceerde de maatschappij een creditcardtoeslag voor iedere passagier, ook als het om meerdere personen binnen één boeking gaat. Daarnaast moet extra worden betaald voor het meenemen van ruimbagage en het inchecken bij een bemande incheckbalie.

O’Leary denkt de ‘plastaks’ te kunnen realiseren door de toiletdeuren te voorzien van een muntjesautomaat. Pas tegen betaling van een pond gaat in dat geval de deur van het kleine kamertje open.