Een champagnekurk kan 40 kilometer per uur vliegen bij het ontkurken als de fles goed geschud is. Dat is onderzocht door de technische universiteit van Clausthal in Duitsland. Natuurkundige Friedrich Balck van de Technische Universiteit van Clausthal in Nedersaksen heeft de snelheid van kurken gemeten bij champagneflessen waarbij de druk ongeveer 2,5 bar was. Dat is de druk die wordt gevormd bij een goed geschudde fles. De snelheid van de kurk is gemeten aan de hand van foto-elektrische en akoestische procedures bij het vertrek aan de fles en de impact op een papieren wand. Resultaat: ongeveer 40 kilometer per uur, of een beetje sneller dan de looppas van de snelste mens. Theoretisch gezien kan een kurk 100 kilometer per uur bereiken volgens de berekeningen van Balck. Daarbij moet er een druk van 3 bar zijn, geen wrijving en de fles champagne moet eerst zijn blootgesteld aan de zon. Als een fles net uit de koelkast komt en niet geschud wordt, is er bijna geen druk en dan hoef je je dus geen zorgen te maken over de snelheid van de kurk, besluiten de wetenschappers.