Dronken feestgangers krijgen in het Britse Torbay binnenkort gratis slippers om op naar huis te zwalken. Dat heeft de politie in de kustplaats vrijdag bekendgemaakt.

Het initiatief, waarbij beschonken stappers die hun schoenen kwijt zijn, of die moeite hebben zich op hun hoge hakken staande te houden, door de overheid slippers verstrekt krijgen, is bedoeld om de politie en andere hulpdiensten te ontlasten. Maar al te vaak stappen dronkaards met hun voeten in het glas of verzwikken zij hun enkels, zei politie-inspecteur Adrian Leisk.

Torbay, een vakantieoord aan de zuidwestkust van Engeland, is zeer geliefd bij Britse vakantiegangers en trekt in sommige weekeinden gedurende de zomer wel tienduizend feestgangers. Speciale politieteams werken er nu al hard aan de bestrijding van geweld en ze houden zich ook bezig met de gezondheidsgevolgen van overmatig drankgebruik. Vrijwilligers worden eropuit gestuurd om flessen water uit te delen en voorlichting te geven over alcoholgebruik en seksueel gedrag. Vanaf volgende maand worden er ook slippers uitgedeeld, bedrukt met opvoedende boodschappen.

Het plan wordt met dertigduizend pond (36 duizend euro) gesubsidieerd door de overheid; de weggeefslippers kosten maar 240 euro.

Britten vormen een van de stevigst innemende naties in Europa. Volgens een rapport dat eerder dit jaar werd gepubliceerd is het aantal doden ten gevolge van drankgebruik tussen 1991 en 2005 bijna verdubbeld: van 6,9 naar 12,9 per honderdduizend mensen per jaar.