Een Amsterdamse jongen, die onlangs een peilbaken van de politie in zijn scooter had aangetroffen, is dezelfde dag nog aangereden door een politieauto. Dat heeft de advocaat van de jongen, Nancy Dekens, maandag gezegd. Zij heeft over de gang van zaken medio november een brief gestuurd naar hoofdofficier van justitie Leo de Wit en hoofdcommissaris Bernard Welten. De politie onthoudt zich van commentaar en wil alleen vertellen over de aanrijding zelf.

De brief over de vondst van het peilbaken, de aanrijding diezelfde dag en de behandeling die de jongen kreeg van de politie, kan volgens Dekens worden opgevat als een aangifte van een poging tot doodslag of zware mishandeling. Haar cliënt stelt dat een vriendje in eerste instantie het peilbaken in zijn scooter had aangetroffen. Daarna belde die de jongen, aangezien diens scooter ook door de politie in beslag was genomen.

De politiezender werd eruit gehaald, waarna een politiewagen langskwam. Nadat de verzamelde groep jongeren hun identiteitspapieren hadden getoond, mochten ze weer gaan. Toen de jongen even later terug zijn buurt inreed, merkte hij dat een politiewagen hem volgde, zegt de advocaat. Hij was bang om te worden aangereden en stuurde de stoep op, waar hij alsnog werd aangereden. Uiteindelijk mocht hij met drie bekeuringen op zak huiswaarts keren.

De politie wilde de jongen staande houden, zo laat een woordvoerder weten. "Hij negeerde een stopteken, vluchtte weg en pleegde meerdere verkeersovertredingen. Uiteindelijk ontstond er een situatie waarbij de auto en de scooter elkaar raakten." De scooter raakte licht beschadigd. De verdachte werd aangehouden en volgens de woordvoerder kreeg hij een aantal bekeuringen. De aanrijding is 'op normale wijze' afgehandeld, maar wat deze normale wijze inhoudt, kon hij niet zeggen. "Justitie kijkt er nu verder naar."

De advocate vreest dat de jongen is aangereden, omdat hij de peilzender weigerde terug te geven. "Vorige week ontving mijn cliënt een brief van een anonieme verbalisant dat de politie het peilbaken terug wil. Krijgt de politie de zender niet terug, dan gaan ze over tot vervolging wegens verduistering." Hierop heeft Dekens wederom een brief verstuurd. De advocate stelt dat haar cliënt niet van plan is de zender voor eeuwig te houden, maar eerst moet er antwoord komen op de eerste brief. Tot nu toe heeft ze 'zelfs' nog geen ontvangstbevestiging ontvangen.

Of haar cliënt daadwerkelijk wordt opgepakt voor verduistering, weet zij niet. "Het zou kunnen, maar het zou wel vreemd zijn. Het is een beetje alsof iemand heeft ingebroken, daarbij iets achterlaat en dat vervolgens terugeist." De politie weigert verder in te gaan op de zaak.