Drie Colombiaanse kolonels zijn per direct ontslagen omdat ze daklozen hebben geëxecuteerd en deden alsof het vermoorde rebellen waren. De drie hoopten met een hoger slachtofferaantal in de Colombiaanse drugsoorlog sneller promotie te kunnen maken.

Het ontslag van de officieren is mogelijk nog maar het topje van de ijsberg. Bronnen melden de BBC dat er nog enkele honderden militairen wegens soortgelijke praktijken worden onderzocht.

De kolonels lokten dakloze mannen uit de sloppenwijken van Bogotá met de belofte van werk in hun elite-eenheid. Eenmaal aangekomen in de grensprovincie Norte de Santander, waar de eenheid gelegerd was, werden de mannen vermoord.

De doden werden meegeteld in de kill rate van de eenheid. Zeker elf mannen zijn zo aan hun einde gekomen.

President Uribe is in grote verlegenheid gebracht door de onthulling. Uribe staat de harde lijn voor tegen de drugskartels en het lijkt erop dat kolonels doorhadden dat ze zo in een goed blaadje zouden komen.

Uribe heeft benadrukt dat dit geen officieel beleid was en dat het slechts gaat om enkele militairen die slechts geïnteresseerd waren in het vullen van lijkzakken.