Schotten kunnen vanaf nu 10 jaar gevangenisstraf krijgen voor het verzenden van 'vernederende' sexueel-getinte sms'jes of e-mails, nu de nieuwe wet op seksuele vergrijpen is aangenomen. De wet behelst een grondige herziening van het seksueel strafrecht in Schotland en volgt globaal de voorstellen die gedaan zijn door de Wets-commissie van Schotland.
Secretaris van Justitie noemde het een "eens in een generatie"-kans om het strafwerk in een raamwerk te plaatsen dat past in de moderne tijd. De wet zou echter kunnen leiden tot gevangenisstraffen tot 10 jaar voor mensen die misplaatst 'flirten' of nét iets te ver gaan in hun berichtjes. De wet creëert een nieuw misdrijf: 'onzedelijk communiceren'. De overtreding wordt begaan als iemand ongevraagd expliciete berichten naar iemand zendt met als doel daar bevrediging (ten koste van de ontvanger) uit te halen. Het zal aan de aanklagers, rechters en advocaten Zijn om te bepalen welke gevallen ernstig genoeg zijn om zware straffen te rechtvaardigen, maar 'flirten' of uit de hand gelopen grapjes zouden dus zeker onder deze bepalingen kunnen vallen. De Wet omvat ook expliciet afbeeldingen van de seksuele handeling, en wederom aan het gerecht de taak om de ernst van de zaak te bepalen.
De verzender kan ook schuldig bevonden worden van een nieuw vergrijp: "Het opdringen van sexueleel getinte boodschappen aan de ontvanger van het bericht." Volgens Schots Juridisch raadsman Colin Tyre is de wet gemaakt om een groeiend probleem het hoofd te bieden. "We wilden zeker weten dat alle vormen van communicatie 'gedekt' zijn door één enkele wet, aangezien het verzenden van denigrerende, intimiderende en ronduit vunzige berichtjes overal steeds algemener wordt."