Bruce Bain, de burgemeester van het Amerikaanse stadje Newark (Ohio) heeft een wet overtreden die hij zelf heeft bedacht. Hij kwam tot inzicht, beboette zichzelf en betaalde de boete (290 euro) netjes op tijd.
Bain overtrad de regel ‘computer op het werk enkel gebruiken voor het werk’. Hij stuurde zijn medewerkers namelijk een mail om de zaak van zijn zoon te promoten. De burgemeester zag zijn fout zelf in en bepaalde de boete (2 dagen loon) op zijn ruw geschat jaarsalaris van 52.000 euro per jaar (ongeveer 4.500 euro per maand). “Ik kan toch moelijk aan mijn werknemers zeggen dat ze het niet mogen doen, als ik het zelf wél doe,” verklaarde de burgemeester zijn beslissing.
“Ik ben een eerlijk mens. Zodra ik inzag wat ik gedaan had, ben ik naar het hoofd van de juridische dienst gestapt om mijn mail te onderzoeken. Zij bevestigden wat ik al vreesde: ik had mijn eigen wet overtreden.”
In een tweede mail legde Bain zijn fout uit aan zijn werknemers. Hij ontkent overigens belangen te hebben in de zaak van zijn zoon: “Ik wilde hem gewoon een duwtje in de rug geven,” vergoelijkte de burgervader.