Ons lichaam kan meer dan we denken, en onze neus blijkt zelfs in staat gevaar te ruiken. Dat is gebleken uit een experiment aan de Feinberg School of Medicine aan de Northwestern University in Chicago, waarbij proefpersonen aan bijna identieke geurtjes moesten ruiken.
Aanvankelijk merkten ze geen enkel verschil, tot ze een elektrische schok kregen bij één van de geuren. Hun hersenen associeerden de geur in kwestie met de onaangename ervaring, waardoor ze de geuren achteraf wél konden onderscheiden. Een hersenscan bevestigde de verschillende reacties op beide geuren, staat in het magazine Science. Het bleek bovendien dat we het onderscheid ook vrij snel kunnen leren.
De wetenschappers denken dat onze voorouders deze gave ontwikkelden om roofdieren te kunnen ruiken. De eigenschap is niet fundamenteel verschillend van dieren, zegt Geraldine Wright van de Engelse universiteit van Newcastle. De gevoeligheid van de menselijke neus is niet veel slechter dan bij veel andere dieren. "Als het brein een detail moet onthouden om een slechte ervaring te vermijden, dan zal het dat vrij snel doen," zei ze.