Een project-ontwikkelaar besteedde €210.000 aan het bouwen van een geschikt onderkomen voor zeldzame salamanders, en kwam er vervolgens achter dat er maar twee exemplaren zaten. 'Anwyl Constuction' gevestigd in Rhyl, Denbighshire, was verplicht een leefruimte te verzorgen omdat de diersoort beschermd werdt onder de Europese wetgeving. Het onderkomen maakt deel uit van een bouwproject van 26 huizen in Nant Glas, Trefnant.
Een van de directeuren grapte: "We hadden ze ook een huis met drie slaapkamers kunnen geven". Bouwers ontdekten de salamander van het soort 'triturus cristatus' in een plas op het bouwterrein, waarna bijna 200 buurtbewoners een petitie tekenden voor behoud van de zeldzame kraag-salamanders en tegen de bouw.
Maar op voorwaarde van de bouw van het onderkomen werd de vergunning verstrekt en het werk kon beginnen. Toen natuur-deskundigen ter plekke kwamen om de salamanders te verhuizen, konden ze er maar twee vinden. Volgens de technisch directeur van Anwyl duurt het ontwikkelen en bouwen van een onderkomen op maat al snel 18 maanden, waarna de beestjes nog gevangen en verhuisd moeten worden. Een veel grotere kolonie van de beestjes is een eindje verderop ondekt op een locatie waar 320 woningen en een school gepland zijn.