India bereidt zich voor om gevechts-getrainde kamelen naar het door oorlog verscheurde Darfur te sturen om daar de grootste transport problemen te helpen oplossen, meldden officieren in New Delhi. De Indiase grens-troepen (BSF) zeiden vorige week een verzoek om steun te hebben ontvangen van de V.N. om de speciaal getrainde beesten naar het probleem gebied in Afrika te zenden.
De BSF is daartoe in principe bereid en wacht nu op het verzoek door B.Z., zegt A.K. Mitra, bevelhebber van de 200.000 man sterke grenswacht.
Verscheidene landen zijn zeer terughoudend in het toezeggen van steun en materiaal voor de Pan-Afrikaanse Vredesmacht die in het gebied opereert omdat de gezagsverhoudingen zr ingewikkeld liggen. Vooral transport is problematisch. Het BSF waarschuwt wel dat het inzetten van kamelen voor troepentransport een zaak van de 'lange adem' zal worden omdat alle dieren momenteel dienst doen aan de Indiaans/Pakistaanse grens.
India en Zuid Afrika zijn de enige twee landen die kamelen inzetten voor militaire doeleinden. De dieren zijn getraind om geschutsvuur te negeren, te kruipen en andere 'soldateske' bewegingen uit te voeren.
Ze kunnen, met korte pauzes, makkelijk 80 km. afleggen met een lading van 2 man en een ruime voorraad munitie.
In eerste instantie zou het gaan om ongeveer 60 van de in totaal 700 kamelen in Indiaanse dienst. Deze inzet zou een tweede primeur zijn voor het Indiaanse leger nadat in November een politie-eenheid werd uitgezonden naar Liberia bestaande uit 125 politie vrouwen. De eerste keer dat de V.N. een eenheid van alleen maar vrouwen naar een conflict gebied uitzond.