Vrouwen leven langer dan mannen. Maar waar komt dat door? Nieuw onderzoek wijst erop dat de strijd die mannetjesdieren leveren om hun partners te krijgen en te houden hun levensduur flink bekort.
Waar dat precies door komt, legt Clutton-Brock als volgt uit. Sowieso is het zo dat als een mannetje tien vrouwtjes heeft, er negen andere mannetjes klaarstaan om hem bij het kleinste teken van zwakte te grijpen. Geen situatie waarin je rustig oud wordt. Daarnaast is er een subtieler effect: als een beest een groot risico loopt om snel te sterven, heeft het evolutionair gezien weinig zin veel energie te steken in een lichaam dat erop gebouwd is om heel oud te worden. In plaats daarvan ontwikkelen eigenschappen zich die tot een betere reproductie leiden.
Wat dit onderzoek over ons mensen zegt? Nou, stelt Clutton-Brock: mannen leven gemiddeld een aantal jaren korter dan vrouwen. Volgens hem wijst dat erop dat polygamie in het verleden van de mens dus eerder regel dan uitzondering was. Oftewel: de mannen van nu gaan nog steeds een poosje eerder dood omdat onze verre voorouders niet genoeg meenden te hebben aan één vrouw. En bedankt, verre voorouders...