De Poolse misdaadauteur Krystian Bala staat terecht voor de gruwelijke moord op een zakenman die hij zelf tot in details beschreef in zijn bestseller Amok.
Hij pleegde de perfecte moord, schreef er uit roekeloze trots een boek over dat uitgroeide tot een bestseller, en stuurde vervolgens zelf een exemplaar naar rechercheurs in de zaak, die op dat moment muurvast zat.
Dat is althans volgens de politie de toedracht in een geruchtmakende rechtszaak in Polen, waarover The Guardian vandaag schrijft.
Centraal staat de moord op de Poolse ondernemer Dariusz J. Zijn verminkte lijk werd in december 2000 uit de Oder gevist, in het zuidwesten van Polen. Het lichaam vertoonde sporen van marteling, de ledematen waren opgezwollen en zijn handen waren gebonden aan een strop om zijn nek.
De politie stond voor een raadsel. Er was geen verdachte en geen motief. De zaak werd behandeld in de Poolse versie van Opsporing Verzocht, maar dat leverde alleen een paar eigenaardige e-mails op, waarin de moord werd beschreven als 'de perfecte misdaad'.
Bijna drie jaar na dato verschijnt de roman Amok, van de dan 29-jarige schrijver en journalist Krystian Bala. Het boek gaat over een groep verveelde jongeren die onder invloed van alcohol en drugs een moord pleegt.
Een moord die, zo stellen de rechercheurs vast nadat zij van een onbekende in 2005 een exemplaar van Amok krijgen toegestuurd, tot in de gruwelijke details overeenkomt met die op Dariusz J.
Bala wordt gearresteerd. Hij beweert zich uitsluitend te hebben gebaseerd op krantenberichten en zijn fantasie. Hoewel de rechercheurs overtuigd zijn dat het boek daderinformatie bevat, moeten ze Bala na drie dagen verhoor vrijlaten wegens gebrek aan bewijs.
Maar vervolgens stapelen de aanwijzingen voor zijn betrokkenheid zich op. Het slachtoffer blijkt een bekende van zijn ex-vrouw. De e-mails aan Opsporing Verzocht zijn verzonden uit Indonesië en Zuid-Korea, waar Bala juist op dat moment vakantie vierde.
Bovendien zou hij de mobiele telefoon van het slachtoffer vier dagen na de moord op internet hebben verkocht. Zijn ex-vrouw beschrijft hem in de rechtszaal als 'manipulatief'.
Maar volgens Balas advocaat is het bewijs tegen de schrijver flinterdun. De aanklager heeft 25 jaar geëist. Een uitspraak wordt de komende dagen verwacht.