Het is afgelopen met de discretie van de politie van Stockholm. De politie stuurt mannen die zijn betrapt op prostitueebezoek voortaan een oproep tot verhoor naar hun privé-adres.
Tot voor kort stuurde de Stockholmse politie de oproep voor het verhoor naar het werk van de man in kwestie, of nog discreter: de politie belde hem op. Op deze manier wilde de politie de partner of het gezin buiten de zaak houden.
"Maar het opzoeken van telefoonnummers en werkadressen kost veel tijd," verklaart Anette Dargen, van de Stockholmse politie, afdeling vrouwenhandel.
In Zweden gaat sinds 1999 de prostituée vrijuit, maar is degene die seks koopt strafbaar. Op ‘sexköp’, het kopen of het trachten te kopen van seks staat een boete of een gevangenisstraf van maximaal zes maanden. Tot nu toe is niemand veroordeeld tot gevangenisstraf, er zijn alleen boetes uitgedeeld. De boetes kunnen variëren van 540 tot ruim 8000 euro, afhankelijk van het inkomen van de ‘sekskoper’ en het aantal keren dat hij eerder is betrapt.
"Het is een overtreding zoals alle andere. Waarom zouden we extra rekening houden met sekskopers?" zegt Dargen. Haar afdeling, die uit voornamelijk vrouwelijke medewerkers bestaat, krijgen nu regelmatig boze reacties van mannen of vrouwen. "Soms krijgen we huildende vrouwen aan de lijn, omdat ze de post van hun man hebben geopend.
Dat hadden ze niet moeten doen", klinkt het droog. "Het komt zelfs voor dat ze vragen of ze bij het verhoor aanwezig mogen zijn."
Dargen begrijpt die emotionele reacties wel. "Voor de man is het de grootste straf als zijn vrouw erachter komt." Zij vindt het niet prettig dat de brief van de politie kan leiden tot een scheiding of het uiteenvallen van een gezin. "Maar het is in Zweden tegen de wet om seks te kopen en de man heeft een overtreding begaan."
In Malmö is net een hulpverleningsproject voor mannen die naar prostituees gaan wegens succes verlengd. Sinds mei vorig jaar hebben ongeveer 150 mannen telefonisch hulp gezocht omdat ze wilden stoppen met het kopen van seks. "Die grote respons heeft ons verrast," aldus Gabriella Scaramuzzino van het centrum voor seksuele gezondheid in Malmö.